Genel Kültür Soruları 2

Genel Kültür Soruları 

Soru 1 : Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? 
Cevap : 5 

Soru 2 : ‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir? 
Cevap : 1 

Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ? 
Cevap : TBMM 

Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir? 
Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk 

Soru 5 : Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma                  alışkanlığına ne ad verilir? 
Cevap : Milliyetçilik 

Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ? 
Cevap : Debi 

Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ? 
Cevap : 2005 

Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ? 
Cevap : Reklam 

Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ? 
Cevap : Kuzey 

Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ? 
Cevap   : Koku 

Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ? 
Cevap   : 20 Kasim 

Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ? 
Cevap   : Bulgaristan – Romanya 

Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ? 
Cevap   : Es 

Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ? 
Cevap   : Ural – Altay 

Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ? 
Cevap   : Nota 


Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ? 
Cevap   : Norveç 

Soru 17 : UNICEF nedir ? 
Cevap   : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı 

Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ? 
Cevap   : Türkiye 

Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ? 
Cevap   : Rekor 

Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir? 
Cevap   : Brüksel 

Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ? 
Cevap : 4 Eylül 

Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir? 
Cevap   : Osman Zeki Üngör 

Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ? 
Cevap   : Alexander Graham Bell 

Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ? 
Cevap   : Google 

Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ? 
Cevap   : Ağrı dağı 

Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ? 
Cevap   : Sertab Erener 

Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ? 
Cevap   : Van Gölü 

Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir ? 
Cevap   : TEMA 

Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ? 
Cevap   : Matematik 

Soru 30 : Nötron sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ? 
Cevap   : İzotop 

Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ? 
Cevap : Yaşar Kemal 

Soru 32 : Gayda nedir ? 
Cevap   : Müzik aleti 

Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir hangisidir ? 
Cevap   : Kızılırmak 

Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ? 
Cevap   : Yavuz Sultan Selim 

Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ? 
Cevap   : Karadeniz Bölgesi 

Soru 36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ? 
Cevap    : Mors Alfabesi 

Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ? 
Cevap   : Mehmet Okur 

Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği cami hangisidir ? 
Cevap   : Selimiye Cami 

Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ? 
Cevap   : Süleymaniye Cami 

Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ? 
Cevap   : İtalya 

Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ? 
Cevap   : Abu Dabi 

Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ? 
Cevap   : Oktay Sinanoğlu 

Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ? 
Cevap   : Grönland 

Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ? 
Cevap   : Oltu Taşı 

Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ? 
Cevap   : Hipokrat 

Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ? 
Cevap   : Caber Kalesi 

Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ? 
Cevap   : Teokrasi 

Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ? 
Cevap   : Çaka Bey 

Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ? 
Cevap   : Karacaoğlan 

Soru 50 : Azerbeycan’ın başkenti neresidir? 
Cevap   : Bakü 

Soru 51 : Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir? 
Cevap   : Siyer 

Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir? 
Cevap   : Şinasi 

Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir? 
Cevap   : Tevfik Fikret 

Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir? 
Cevap   : Türkan Şoray 

Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi? 
Cevap   : Amper 

Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili 
Cevap   : Devletin şekli 

Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir? 
Cevap   : Soti 

Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir? 
Cevap   :   Atilla İlhan 

Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir? 
Cevap   : Mersin 

Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir? 
Cevap   : Niobe 

Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir? 
Cevap   : Smyrna ( Simirna) 

Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir? 
Cevap   : Antalya 

Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir? 
Cevap   : Hakan Şükür 

Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır? 
Cevap   : Tanju Çolak 

Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır? 
Cevap   : Erzurum 

Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir? 
Cevap   : Nikolas Sarkozy 

Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir? 
Cevap   : İngiltere 

Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir? 
Cevap   : Reşat Nuri Güntekin 

Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir? 
Cevap   : Orhan Pamuk 

Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir? 
Cevap   : Haluk Bilginer 

Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir? 
Cevap   : Göktürk alfabesi 

Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir? 
Cevap   : Türeyiş destanı 

Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir? 
Cevap   : Ahmet Necdet Sezer 

Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir? 
Cevap   : Yaşar Kemal 

Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir? 
Cevap   : Ateşten Gömlek 

Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir? 
Cevap   : Zeugma ( Belkıs Köyü ) 

Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir? 
Cevap   : Kaşgarlı Mahmud 

Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir? 
Cevap   : Fatih AKIN 

Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir? 
Cevap   : 1945 

Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü sinema sanatçısı çift kimdir? 
Cevap   : Bradd Pitt-Angelina julie 

Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir? 
Cevap   : Poligami 

Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir? 
Cevap   : Osman Zeki Üngör 

Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir? 
Cevap   : Piri Reis 

Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir? 
Cevap   : Everest 

Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür? 
Cevap   : Baykal Gölü (Asya’da) 

Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir? 
Cevap   : Leonardo da vinci 

Soru 87 : Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır? 
Cevap   : Nevşehir 

Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir? 
Cevap   : Mevlana 

Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir? 
Cevap   : Çin Seddi 

Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir* 
Cevap   : Köstebek( departed) 

Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir? 
Cevap   : IMF 

Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir? 
Cevap   : Mimar Sinan 


Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir? 
Cevap   : Galatasaray 

Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir? 
Cevap   : Rıfat Ilgaz 

Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir? 
Cevap   : Âşık Veysel 

Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir? 
Cevap   : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi ) 

Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir? 
Cevap   : Elvan Abeylegesse 

Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır? 
Cevap   : Bilecik 

Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir? 
Cevap   : Luciano Pavarotti 


Copyright 2014 Genel Kültür Soruları 2. İçerik hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.
Egitime Dair Ne varsa... by Guncel Egitim haberleri