Genel Kültür Soruları

Yazdır
Kategori: Eğitim Öğretim

Genel Kültür Soruları

Soru 1 : Cumhurbaşkanı kaç yılda bir halk tarafından seçilir?

Cevap : 5

Soru 2 : ‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir?

Cevap : 1

Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?

Cevap : TBMM

 Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir?

Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk

Soru 5 : Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma                  alışkanlığına ne ad verilir?

Cevap : Milliyetçilik

 Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?

Cevap : Debi

 Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ? 

Cevap : 2005

 

Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak  veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?

Cevap : Reklam

 

Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?

Cevap : Kuzey

 

Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?

Cevap   : Koku

 

Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?

Cevap   : 20 Kasim

 

Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?

Cevap   : Bulgaristan – Romanya

 

Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?

Cevap   : Es

 

Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?

Cevap   :  Ural – Altay

 

Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?

Cevap   : Nota

 

Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ?

Cevap   : Norveç

 

Soru 17 : UNICEF nedir ?

Cevap   : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı

 

Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?

Cevap   : Türkiye

 

Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?

Cevap   : Rekor

 

Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?

Cevap   : Brüksel

 

Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ?

Cevap  : 4 Eylül

 

Soru 22 İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?

Cevap   : Osman Zeki Üngör

 

Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?

Cevap   : Alexander Graham Bell

 

Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?

Cevap   : Google

 

Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?

Cevap   : Ağrı dağı

 

Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?

Cevap   : Sertab Erener

 

Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?

Cevap   : Van Gölü

 

Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir ?

Cevap   : TEMA

 

Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?

Cevap   : Matematik

 

Soru 30 : Nötron  sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?

Cevap   : İzotop

 

Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?

Cevap  : Yaşar Kemal

 

Soru 32 : Gayda nedir ?

Cevap   : Müzik  aleti

 

Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir  hangisidir ?

Cevap   : Kızılırmak

 

Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?

Cevap   : Yavuz Sultan Selim

 

Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?

Cevap   : Karadeniz Bölgesi

 

Soru  36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?

Cevap    : Mors Alfabesi

 

Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?

Cevap   : Mehmet Okur

 

Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık  eserim’  diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap   : Selimiye Cami

 

Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap   : Süleymaniye Cami

 

Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?

Cevap   : İtalya

 

Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?

Cevap   : Abu Dabi 

 

Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ?

Cevap   : Oktay Sinanoğlu

 

Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?

Cevap   : Grönland

 

Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ?

Cevap   : Oltu Taşı

 

Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?

Cevap   : Hipokrat

 

Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?

Cevap   : Caber Kalesi

 

Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?

Cevap   : Teokrasi

 

Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?

Cevap   : Çaka Bey

 

Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?

Cevap   : Karacaoğlan

 

Soru 50 :  Azerbeycan’ın başkenti neresidir?

Cevap   : Bakü

 

Soru 51 :  Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?

Cevap   : Siyer

 

Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?

Cevap   : Şinasi

 

Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?

Cevap   : Tevfik Fikret

 

Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?

Cevap   : Türkan Şoray

 

Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?

Cevap   : Amper

 

Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili

Cevap   : Devletin şekli

 

Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?

Cevap   : Soti

 

Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?

Cevap   :   Atilla İlhan

 

Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?

Cevap   : Mersin

 

Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?

Cevap   : Niobe

 

Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?

Cevap   : Smyrna ( Simirna)

 

Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?

Cevap   : Antalya

 

Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?

Cevap   : Hakan Şükür

 

Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?

Cevap   : Tanju Çolak

 

Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır?

Cevap   : Erzurum

 Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?

Cevap   : Nikolas Sarkozy

 

Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?

Cevap   : İngiltere

 

Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?

Cevap   : Reşat Nuri Güntekin

 

Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?

Cevap   : Orhan Pamuk

 

Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?

Cevap   : Haluk Bilginer

 

Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?

Cevap   : Göktürk alfabesi

Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?

Cevap   : Türeyiş destanı

 

Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?

Cevap   : Ahmet Necdet Sezer

 

Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap   : Yaşar Kemal

 

Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?

Cevap   : Ateşten Gömlek

 

Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?

Cevap   : Zeugma ( Belkıs Köyü )

 

Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap   : Kaşgarlı Mahmud

 

Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?

Cevap   : Fatih AKIN

 

Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?

Cevap   : 1945

 

Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü  sinema sanatçısı çift kimdir?

Cevap   : Bradd Pitt-Angelina julie

 

Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?

Cevap   : Poligami

 

Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?

Cevap   : Osman Zeki Üngör

 

Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?

Cevap   : Piri Reis

 

Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?

Cevap   : Everest

 

Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?

Cevap   : Baykal Gölü (Asya’da)

 

Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?

Cevap   : Leonardo da vinci

 

Soru 87 :  Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap   : Nevşehir

 

Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?

Cevap   : Mevlana

 

Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?

Cevap   : Çin Seddi

 

Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*

Cevap   : Köstebek( departed)

 

Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?

Cevap   : IMF

 

Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?

Cevap   : Mimar Sinan

Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?

Cevap   : Galatasaray

 

Soru 94 : Şairroman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?

Cevap   : Rıfat Ilgaz

 

Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?

Cevap   : Âşık Veysel

 

Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir?

Cevap   : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )

 

Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?

Cevap   : Elvan Abeylegesse

 

Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap   : Bilecik

 

Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?

Cevap   : Luciano Pavarotti

 

Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?

Cevap   : Sertab Erener

 

Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?

Cevap 101:Küresel ısınma

Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?

Cevap 102: Kök hücre çalışmaları

 

 

Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?

Cevap 103: Dondurmam Gaymak

 

Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?

Cevap 104: Fair play

Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?

Cevap 105:11 (On bir)

 

Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?

 Cevap 106: Hakan Şükür

 

Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?

Cevap 107:İspanya

 

Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?

Cevap:Kitab-ı Bahriye

 

Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?

Cevap: II.Mahmut

  

Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?

Cevap:1934

 

 

Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?

Cevap: Ankara Antlaşması (1926)

 

Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?

Cevap: İngiltere

  

Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?

Cevap:İkta

  

Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?

Cevap:6

Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?

Cevap: Kanguru

  

Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?

Cevap: Esenboğa

 

Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?

Cevap: Amsterdam

 

Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?

Cevap: Endülüs Emevi

Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?

Cevap:1969

Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?

Cevap:İpsala

 

Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?

Cevap: Lahey (Den Haog)

 

Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?

Cevap:Bişkek

 

Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?

Cevap:Fatih Sultan Mehmet

 

Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Bursa

 

Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?

Cevap:Sinop

 

Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?

Cevap:Devekuşu

 

Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?

Cevap:Merkür

 

Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?

Cevap:Büyük Okyanus

 

Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?

Cevap:Panama

 

Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?

Cevap:Mavi balina

 

Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?

Cevap:Kızılırmak

Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?

Cevap:AB

 

 

Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?

Cevap:0

 

135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?

Cevap:Alma ata

 

Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?

Cevap:Çeçen Cumhuriyeti

 

Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?

Cevap:Everest

 

Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?

Cevap:1951

 

Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Siirt

Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?

Cevap:İç Anadolu bölgesi

Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?

Cevap:Minyatür

Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?

Cevap:Keban

 

Soru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?

Cevap:Zeki Müren

Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?

Cevap:Denizli

 

Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?

Cevap:İskoçya

Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?

Cevap:Yugoslavy

Soru 147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?

Cevap:TBMM Başkanı

Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?

Cevap:Luis Pastör

Soru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?

Cevap:Tuz Gölü

Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?

Cevap:Troposfer

Hz. Muhammed’le İlgili Sorular

Peygamber Efendimizin Hayatı Yarışma Soruları

Genel Kültür Soruları

İslam Kültür Ve Medeniyeti Soruları

Din Kültürü Soruları

Genel Kültür Soruları

Genel Kültür Soruları 1

Genel Kültür Soruları 2

Genel Kültür Soruları 3

Genel Kültür Soruları 4

Genel Kültür Soruları 5

Zeka Soruları

İlçede Yapılan Bilgi Yarışması Soruları

Trafik Soruları

 www.egitimedair.net / Eğitime dair ne varsa....

Copyright 2013 Genel Kültür Soruları. İçerik hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.
Egitime Dair Ne varsa... by Guncel Egitim haberleri